2023-2024


Läsåret 2023-2024 genomförde Sigma 8 två omgångar med problemlösningar för klasserna. Dels i november, dels i januari. Här får hela klassen hjälpas åt att försöka lösa uppgifterna. Små grupper löser problemen och får sedan argumentera med varandra om de har olika svar. När hela klassen är överens om svaren skickas de in till oss.  Efter dessa två omgångar blev följande 10 bästa kommunvinnande klasser inbjudna till semifinal i Stockholm 

På KTH i Stokholm samlades den 16 april lagen. 4 elever från varje klass ( två killar och två tjejer) får representera klassen i semifinalen. Varje klass har arbetat med en fördjupningsuppgift. I år var det Klosslådan. Klassen fick detaljerade instruktioner som skulle uppfyllas och sedan skulle klassen designa en klosslåda. Dessutom skulle de göra en plansch med flera alternativ. Arbetet med Klosslådan skulle visas med en film som de spelade in. Planscherna sattes upp.  Efter lunchen blev det att de olika lagen skulle lösa problem, 8 st på 90 minuter. När de löst en uppgift och lämnat in fick de nästa uppgift att lösa.  Efter en rast så hade de olika lagen en muntlig presentation av sina klosslådors design.  Det innebär att Klosslådan hade tre delar, en rapport, en muntlig presentation och film samt plansch. Dessa bedömdes och man kunde få max 40 p. De 8 problemen gav max 5 p vardera så även där fanns det 40 p att hämta in. Här nedan är resultatet av semifinalen.

Problemläsningspriset vanns av Täby friskola. Löste alla 8 problemen helt rätt. De fick 4 st TI30X Pro  skänkta av TI.

Fördjupningspriset vanns av Åsenskolan. De fick en tavla med diplom att sätta upp i klassrummet.

Onsdagen den 17 april blev det final mellan Spånga Grundskola, Engelbrektskolan, Täby Friskola och Åsenskolan.

Finalen slutade som nedan.

Sverigevinnare blev Spånga Grundskola som kommer att tävla i den nordiska finalen i Trondheim i slutet av maj.

I den nordiska finalen, där allt sker på engelska, så var det lag från Finland, Danmark, Norge och Sverige.  Detta år skedde den nordiska finalen i Trondheim, Norge, 28-29 maj. Resultatet blev följande:

Stort grattis till Spånga Grundskola som vann problemlösandet. Mycket bra jobbat. Nordiska mästare!!