Redovisning av Sigma 8 tävlingen 2016-2017

230 klasser har genomfört de första delarna av tävlingen där hela klasserna deltar och samarbetar.

Klasserna från 67 kommuner har genomfört problemlösning under två omgångar i nov 2016 och jan 2017 på vardera 90 minuter och tillsammans löst kluriga problem med sin kreativitet och logiskt tänkande. Många klasser har haft full pott på båda omgångarna och löst alla uppgifterna, se nedan. De 9 bästa kommunvinnande klasserna gick vidare till semifinal i Stockholm den 6-7 april 2017 genom att de hade full pott , 80p, på båda omgångarna. Det fanns 10 st klasser som hade 75 p. Istället för att lotta ut platserna som fanns kvar fick dessa klasser lösa tre extra uppgifter på bästa sätt. Av dem så blev det två klasser som gick vidare.

Resultat efter 2 omgångar av Sigma 8

Resultat omg1o2

Vår ekonomi räcker enbart till att bjuda in 10-11 lag.

Resultat av semifinal och final på KTH Stockholm den 6 och 7 april

Vår ekonomi räcker enbart till att bjuda in 10-11 lag.

44 elever och 11 st  lärare samlades i Södra Galleriet , KTH, för att under två dagar utse en Sverigevinnare som kan gå vidare till Nordisk Final.

I Södra Galleriet vid Biblioteket på KTH  Stockholm började olika klasslag anlända på torsdag förmiddag en 6 april med en massa attiraljer för sina utställningar.   Med sto energi placerades deras utställningar på 11 st bord och bakom borden sattes planscher upp. Där presenterades på olika sätt hur man kan röra sig i rutnät. Alltifrån hur insekter rörde sig i labyrinter och gav upphov till noter och en litet musikstycke till robotar som åkte fram och tillbaka.  Detta var ju en fortsättning på fördjupningsuppgiften ” Vägval i ett rutnät” som klasserna arbetat med. Efter arbetet med utställningarna blev det lunch och sedan kom problemlösningen.

Alla lagen samlades i Södra Galleriet. Även domarna som var elever från från Susanne Gennows spetsutbildning i matematik från Danderydsgymnasiet samt Gunilla Gustafsson, Gerd Ripa , Bengt Åhlander och Erland Arctaediust.

4 elever placerades ut vid varje bord. De skulle lösa 8 uppgifter på 90 minuter. En uppgift i taget som lämnades in till domarna innan de fick en ny  uppgift. Det gällde att disponera tiden väl och vara mycket fokuserad.

Lärarna fick med sig uppgifterna och kördes ut från lokalen för att lösa problemen tillsammans. Genom att ta en fikapaus efter problemlösandet återhämtade sig klasserna  bra.

Nu var det dags för de muntliga presentationerna av fördjupningsarbetet. Man blir imponerad över ungdomarnas fantastiska frimodighet och kunnande att förmedla sitt arbete till publiken genom både sång och teater samt medryckande berättelser. Som arrangör av tävlingen gläds man mycket av att höra dessa ungdomar prata så väl om sina upptäckter i matematiken. Här blir man stolt över vår svenska ungdom och dess kunskaper och passion i matematikarbetet. Media borde se dessa ungdomar och skriva även om duktiga elever och inte enbart om dåliga resultat i Pisa.

Därefter tog sig alla deltagare till Zinkensdamms vandrar hem för inkvartering och middag.

Efter middagen presenterades alla resultat över semifinalen.

Resultat semifinal

Det bästa laget på problemdelen blev Mörby skola.  De får räknare skänkta av Texas Instruments

De bästa klasserna på fördjupningsarbetet var Tyska Skolan och Uppsala musikklasser. De fick som pris 2500 kr vardera till klasserna.

De tre lag som går vidare till final blev Täby Friskola, Mörbyskolan och Tyska skolan

Efter middagen blev det lite “lära känna varandra” aktiviteter. På morgonen  vid Zinkendamms vandrarhem avgick alla meed tunnelbanan till KTH för den spännande Finalen.

Övriga deltagare och finallagens klasser blev åskådare som skulle lösa uppgifterna samtidigt som de tre finallagen längst fram i salen. Varje uppgift löstes och bedömdes innan vi gick vidare till nästa uppgift.

Ställningen presenterades efter varje uppgift. Inför den sista uppgiften hade alla tre lagen chans på att vinna.

Resultat final

Det blev till slut Täby Friskola som vann finalen  De gick nu vidare till den Nordiska Finalen i Köpenhamn i slutet av maj.